12455-placuszki-owsiane

 

Ostatnio eksperymentuję z różnymi mąkami. Najczęściej przygotowuję placuszki i oceniam, czy odpowiada mi ich smak i konsystencja. Jakiś czas temu test oblała mąka ryżowa. Niestety, nie jestem do niej przekonana – zupełnie nie odpowiada mi jej smak i zapach. Całe szczęście mąka owsiana zdała egzamin i na pewno będę ją dalej wykorzystywać. Wykonane z niej placuszki mają ciekawy smak, są też bardzo sycące. Podałam je z kremowym serkiem i ostatnimi malinami.

Składniki:

250 g mąki owsianej
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru pudru
200 ml mleka

 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy razem żółtka, olej i mleko. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia – miksujemy do połączenia. Na koniec partiami dodajemy ubite białka – mieszamy już delikatnie łyżką. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. delikatnym serkiem, wymieszanym z miodem i malinami.

d24ef-placuszki-z-maki-owsianej

9 komentarzy

Odpowiedz