d3e56-mazurek-rozany-wielkanocny

 

Są tu miłośnicy konfitury z płatków róży? I to najlepiej takiej domowej? Jeśli tak, to dzisiejszy przepis na pewno przypadnie Wam do gustu. Ostatni mój wpis przed świętami to mazurek z masą na bazie serka mascarpone i właśnie konfitury z róży. Całość posypana dużą ilością prażonych migdałów i ozdobiona delikatnymi płatkami, czyli mazurek w iście romantycznym stylu. Pozostaje mi już tylko życzyć Wam słodkich świąt! I oby pogoda się poprawiła!

Wielkanocny mazurek różany z migdałami

Składniki (mazurek o średnicy ok. 24 cm):

150 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru pudru
1 jajko
125 g masła
szczypta soli

250 g mascarpone
100 g konfitury z płatków róży
(lub trochę więcej, najlepiej spróbować czy odpowiada nam smak kremu)
ok. 50 g płatków migdałów

Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder przesiewamy. Dodajemy szczyptę soli i masło. Całość siekamy nożem. Dodajemy jeszcze jajko i sprawnie zagniatamy. Owijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę. Niepotrzebne brzegi odcinamy wałkiem. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy jeszcze na ok. 30 minut do ponownego schłodzenia w lodówce. Na schłodzone ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy kulki ceramiczne lub ryż (by obciążyć ciasto). Wkładamy ciasto do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na ok. 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy ciasto do zarumienienia (ok. 10 minut). Odstawiamy do ostudzenia.

Do mascarpone dodajemy konfiturę i delikatnie łączymy (na najniższych obrotach miksera). Przekładamy masę na przygotowany wcześniej spód. Posypujemy całość prażonymi migdałami i ozdabiamy płatkami. Gotowe!

d9e99-mazurek-rozany-na-wielkanoc-2

1df10-roza-mazurek

11 komentarzy

Odpowiedz